Monografija Jablanica - Tešanj

Prvi podatak koji se odnosi na područje današnje tešanjske opštine odnosi se na >Čifluk Ferhada Čelebije, sina Iskendera, subaše, u blizini Tešnja koji su činile mezre Jablanica i Čagljevići i druge zemlje maglajske nahije.

Ovaj podatak iz 1530 godine odnosi se na mezre koje se mogu ubicirati na područje današnjeg sela Jablanice i zaseoka Čaglići.



Ovaj čifluk je kasnije (1559 godine) njegov vlasnik uvakufio i u vakufnami iz iste godine tačno se navode njegove granice >>... čifluk Jablanicu i Čagliće uz rijeku Ripnu, zajedno sa robovima, njihovim ženama, djecom, konjima, govedima i alatom za njihove poljske radove.

Granice ovog čifluka su: od rijeke Ripne do puta prema selu Trepču, od ovog puta do puta u selo Kosova, od puta u selo Kosova do brda Biškupa (?), odatle do rijeke Jablanice, od nje do rijeke Semhun (?), od nje do brda Kalnovetića, odatle pored Al-Šarih al –Azim (?) do potoka u blizini kuće Ejnehan-hodže, a odatle do ranije spomenute rijeke poznate kao Jablanica<<.

Na osnovu navedenih granica ovaj čifluk se nalazio na području koje obuhvataju katastarske opštine Jablanica i Koprivci (1885 godine). Da bismo pojasnili i pokušali ubicirati još jedan od nerazjašnjenih toponima koji se u ovoj vakufnami spominje, navodimo da se na području sela Jablanice (granični pojas prema selu Ravne u maglajskoj općini) nalazi lokalitet, oranica sa nazivom

Viškup, što bi odgovaralo neubiciranom brdu Biškup iz vakufname iz 1559 godine. Ferhad-beg je u Tešnju izgradio džamiju, medresu i han, a za potrebe održavanja i obavljanja funkcija ovih objekata pored gotovog novca uvakufio je i prihode koji su ubirani sa nekih njegovih posjeda. Od posjeda je, svakako, najznačajniji čifluk >>Jablanica i

Čagljevići<<. Ove zadužbine Ferhad-bega omogućile su Tešnju da postane gradsko naselje u rangu kasabe, što se i ostvarilo polovinom XVI vijeka. Broj stanovnika u 1879 godini u Jablanici je iznosio 371, a 1961 godine je bilo 952. Kompletan gore navedeni tekst je preuzet iz GLASNIK (Etnologija Tešanjskog kraja), sveska 41/42 iz 1986/87 godine, strana 2, 6 i 7.

Džemat Jablanica

Džemat Jablanica nalazi se na jugoistočnoj granici općine Tešanj prema Maglaju. Od Tešnja je udaljen 10 kilometara. Graniči sa džematom Ravna MIZ Maglaj, kao i sa džematima Trepče, Karadaglije i Čaglići MIZ Tešanj. Džemat Jablanica ima 340 domaćinstava i oko 1200 stanovnika.

Sačinjavaju ga zaseoci: Bašići, Ripna, Hasanbašići, Bavrci, Plančići,Torići, Lihići, Kalabići, Ramići i Bureići.

Džemat Jablanica datira od 1882 godine. Sve do 1945 godine džemat Jablanica nije imao džamiju nego se vjerski život odvijao u dva mekteba i to u Jablanici i Čaglićima, koji su tada bili u sastavu džemata Jablanica. Na džumu i bajram namaz mještani su išli u Trepče ili Tešanj. Na inicijativu tadašnjeg mutevelije Bavrk Zaima, kao i Bašić Huseina i Sejdić Osmana mještani Jablanice, na zemljištu Bavrk Mustafe, 1945 godine sagradili su prvu džamiju.

Ta džamija je bila sagrađena od kamena dimenzija 10 X 8 metara, sa drvenom munarom. U ovoj džamiji vjerski život se odvijao sve do 1972 godine kada je, zbog oštećenja nastalih na džamiji uslijed gradnje slabim materijalima do kojih se dolazilo, bila proglašena neuslovnom i morala biti porušena. Iste godine, tačnije 14.01.1972 godine, na inicijativu imama Halilović Osmana ef. i mutevelije Hajrić Omera održana je skupština džemata na kojoj je donešena odluka da se pristupi gradnj nove džamije i munare na kojoj je imenovan građevinski odbor od 20 članova.

Glavni majstori na džamiji i munari bili su Cerovac Salih i Kruško Smajo obojica iz Trepča. Željeznu stolariju mimber i ćurs radili su Tatarević Mukades i Sadiković Šemso iz Doboja a moleraj u džamiji uradio je Kotorić Husein iz Ljetinića. Bakar na munari uredio je Galijašević Sakib iz Tešnja. Za izgradnju džamije i munare utrošeno je 49 465 307 dinara ne računajući dobrovoljnu radnu snagu. Svečano otvorenje nove džamije bilo je 28.08.1974 godine.


Prema kazivanjima starijih, imami koji su bili u starom mektebu od 1882 do 1946 godine su: Ramić Haso iz Jablanice, Halvadžić Osman iz Karadaglija, Plančić Suljo iz Jablanice, Ramić Mehmed iz Jablanice, Hasanbašić Atif i hafiz Ljevaković Muharem iz Trepča.



Imami u staroj džamiji od 1946 do 1974 godine bili su: Kalabić Mujo iz Ravne, Barak Husein i Karić Mehmed iz Miričine, Mehmedović Alija iz Lepenice, Hodžić Bajro iz Klokotnice, Omerović Kasim iz Miričine, Mustafić Husein iz Sjenine, Hadžić Halid iz Novog Sela, Karahmet Mehmed iz Miljanovaca i Halilović Osman iz Koprivaca.

Nakon gradnje nove džamije 1974 godine imami u Jablanici bili su: Halilović Osman iz Koprivaca do 31.07.1987.god. Perčo Hilmo iz Mošćanice Zenica od 01.08.1987 do 31.08.1989.god.

Tahiri Ali iz Tetova od 01.10.1989 do 01.04.1990 god Roša Mahmut od 1990 do 1992 godine Hasanbašić Dževad stupio na dužnost 15.10.1993 godine,sadašnji imam.



Mutevelije džemata bili su: Bašić Husein, Plančić Mehmed, Bašić Huso, Lihić Salih, Hajrić Omer, Lihić Ibrahim, Bašić Salih, Torić Ibrahim, Bašić Kasim, Ramić Adem i Plančić Đulaga sadašnji mutevelija.



Najznačajniji vakifi džemata su: Bašić Husein, Plančić Hasan, Plančić Salih, Bašić Atif, Lihić Hamdo, Bašić Salih, Plančić Huso, Bavrk Zaim i Bavrk Fatija.



Muezini u džamiji Jablanica bili su: Lihić Salih,Bavrk Ismet,Plančić Meho i Lihić Ferid sadašnji muezin.



Prvi hadžija po kazivanju je Bašić Avdo koji je hadž obavio 1905 god. Nakon njega hadž su obavili: Bašić Mustafa, Bašić Husein, Plančić Mehmed, Plančić Mujo, Bašić Munib, Hajrić Alija, Ramić Adem, Plančić Muhamed, Plančić Mustafa,Bašić Haso,Bašić Mina,Lihić Fatima, Hajrić Omer, Bašić Salih, Bašić Paša, Bašić Kasim, Bašić Mina i Hasanbašić Dževad.


U toku agresije džamija je oštećena uslijed granatiranja i njena sanacija je izvršena 1995 godine. Do 2007 god džematlije Jablanice u nekoliko faza izvršili su potpunu rekonstrukciju džamije što uključuje postavljanje centralnog grijanja, izmjenu kompletne stolarije i unutrašnjih sadržaja džamije, izgradnju predulaza za žene, sanaciju munare itd. U džematu postoji vakufska kuća sagrađena 1997 godine, mekteb u Ripni sagrađen 1995 godine i gasulhana koja je sagrađena 1996 godine.


Na mjesnom šehidskom mezarju izgrađena je i spomen česma u znak sjećanja na 26 Jablaničkih šehida. Mektebska nastava, za oko 150 polaznika, se odvija na dva punkta mektebske nastave i to u mektebima Jablanica i Ripna. Mukabela se uči od otvorenja nove džamije i uče je imami džamije.

Tadicionalno sredinom ljeta organizuje se prošireni mevlud koji je redovno dobro posjećen kako od džematlija Jablanice tako i okolnih džemata. Polaznik mekteba Jablanica hafiz Kalabić Osman završio je medresu i Pravni fakultet nakon toga.
Noviji Stariji