Kampanja „ Biraj život bez oružja“

U Tešnju promovirana kampanja „ Biraj život bez oružja“

U Tešnju je promovirana kampanja „Biraj život bez oružja“, koja se provodi od strane policijskih agencija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Partneri kampanje su UNDP, UNICEF, OSCE misija u BiH, Vlada Velike Britanije i Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta.

U sklopu naznačenih aktivnosti u Tešnju su, u vremenu od 11,00 do 13,00 sati, na Trgu Alije Izetbegovića i u gradskom parku kod Doma kulture postavljena dva štanda, na kojim je vršena podjela promo materijala koji govori o ciljevima i suštini zavedene kampanje.

U direktnim komunikacijama građanima je pojašnjeno šta se želi postići navedenim aktivnostima, te je ukazano na situacije u kojim dolazi do zloupotrebe oružja sa tragičnim posljedicama, kao i na sve opasnosti od korištenja vatrenog oružja. Cilj naznačenih aktivnosti je da se stanovništvo detaljno informiše o Zakonu o amnestiji, koji omogućava svim građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koje imaju u nelegalnom posjedu bez ikakvih sankcija predaju policiji.

Istog dana u sali Općine Tešanj održan je okrugli sto, u formi otvorenog dijaloga na temu “Biraj život bez oružja“, koji ima za cilj jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima širom BiH, na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Policijske stanice Tešanj, te drugih institucija i lokalnih nevladinih organizacija.

Od 01. septembra 2013. godine svi građani mogu slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližoj policijskoj stanici, saopštila je službena stranica MUP-a ZDK.

Kako bi predali oružje ili dobili više informacija o tome kako i gdje to mogu učiniti, građani trebaju pozvati policiju na broj 122.
Noviji Stariji