Maglajskim školama isključena struja

Maglajskim školama isključena struja, nastava dovedena u pitanje.

Osnovnim i srednjim školama u našem gradu Maglaju danas je prije podne, oko 11 sati, isključeno napajanje električnom energijom. Razlog su, kako smo saznali.Direktor 'Prve osnovne škole' Maglaj, Admir Gračić, kaže da su još 10. januara dobili obavijest da će 16. januara škola biti isključena sa elektro mreže. Upozorenje pred isključenje su dobili dan uoči isključenja.

"Raditi u ovakvim uslovima je nemoguće. Ukoliko nema struje, nema ni grijanja u školi, ne rade telefoni ni ostali aparati. Da li će se nešto desiti u naredna tri dana ne možemo prognozirati, ali ćemo blagovremeno obavijestiti učenike i nastavnike o početku nastave u drugom polugodištu", dodao je Gračić.

O novonastaloj situaciji upoznato je i resorno kantonalno Ministarstvo.

"Nažalost, nisam razgovarao s ministrom Mirkom Trifunovićem, nego njegovim saradnikom Rasimom Bajrićem. On mi je rekao da je slična situacija i u Tešnju, Zavidovićima, Zenici, Varešu. Sve ovo se dešava mimo nas i direktori škola ne snose odgovornost za novonastalu situaciju. Čini se da finansijske službe Ministarstva nisu možda na vrijeme prepoznale potrebu da se sva ta dugovanja isplate.

Problem je u trezorskom poslovanju škola, koje nemaju drugog načina nego da sve račune za električnu energiju, telefone i ostale nabavke proslijede Ministarstvu koje se obavezalo da će ih platiti", dodaje Gračić. Podsjećamo, za ponedjeljak je zakazan početak nastave u drugom polugodištu u školama u ZDK.
Noviji Stariji