Uskoro će postati beskućnici


Žepčanka Zehra Šišić i njenih petero djece na rubu se egzistencije. Sa 58 KM dječijeg doplatka, a od aprila mjeseca ostaće bez krova nad glavom. Zehru je muž napustio prije dvije godine i od tada se sama brine o petoro djece.

Bez stalnih primanja, od povremene socijalne pomoći samohrana majka i njenih petero djece došli su “do zida”, kako i šta dalje, ne znaju. Zadnji udarac na životnu sudbinu nakon kojeg se i odlučila otvoriti dušu i svoju patnju podjeliti sa drugima jeste činjenica da poslije prvog aprila neće imati ni krov nad glavom. Do sada je promjenila devet kuća i nakon ove u kojoj trenutno privremeno živi u mjestu Rakovica kod Žepča a čiji vlasnik joj je ostavio rok do aprila više nema kud.
- Kucala sam na općinska vrata, govorila o svojoj nevolji radnicima u općini, ali osim njihovih obećanja na kraju ništa nisam dobila, kazuje Zehra.

Djeca Aldin (14), Aldina (12), Maida (8), Saima (7) i Jasmin (5) od kojih četvero ide u školu, i gladna su i bosa i da nije komšija teško da bi i pohađala školu. Dok njihovi vršnjaci dolaze siti, punih torbi, Šišići u školu dolaze praznih stomaka u poderanim čizmama i sa neizvjesnošću da li će kada se vrate kući zateći išta na stolu. Zehra kaže da im osim krompirove čorbe već danima nema šta drugo ponuditi. Ističe kako su i djeca svjesna situacije pa se puno i ne bune.

Hvala dragom Bogu pa su djeca još uvijek zdrava, ali u kakvoj neimaštini živimo teško da će ih bolest zaobići. Par puta su nam i struju isključivali jer je nismo imali odakle platiti a i ogrijev nam je i pored blage zime gotovo pri kraju. Djeca rastu, svaki dan im treba više ,a ja nema od kuda da im obezbjedim. Gladni smo a uskoro ćemo biti i beskućnici. Ne znam sama kako ću sa svoje petero djece, koji su jedno drugome do uha, pod vedro nebo,- kroz suze govori Zehra o svemu što je zadesilo, naglašavajući kako im od socijalne pomoći ne može biti ni za deterdžent.

Od imovine imaju samo jedan drveni sto, par šerpi i nekoliko tanjira. Jedina nada su im ostali još dobri ljudi za koje se Šišići nadaju da će se smilovati nad njihovom teškom sudbinom.
Šišićima je neophodna prije svega hrana, odjeća i ogrijev, a onda i krov nad glavom. Tridesetdvogodišnja Zehra moli humane ljude da pomognu njenoj djeci.

Svi oni koji se odluče finansijski pomoći Zehri i njenim mališanima mogu to učiniti na broj žiro računa otvoren kod IKB d.d Zenica 134-010-0000000120, broj ličnog računa 05-001-0004420.2. Ukoliko se neko odluči pomoći u hrani, odjeći, ogrijevu porodicu Šišić mogu naći u mjestu Rakovica, Donja Golubinja kod Žepča.
Noviji Stariji