Yahya Kığılı, čovjek koji je digao Natronku na noge


Osnivač renomirane internacionalne Hayat Holding grupacije iz Turske u okviru koje je i naš Natron Hayat, gospodin Yahya Kığılı boravio je danas u službenoj posjeti našem gradu. Čovjek kome smo zahvalni za ponovno dizanje na noge našeg giganta, Maglajlijama se obratio danas u Kuršumliji džamiji, gdje je zajedno sa ostalim džematlijama klanjao džumu-namaz.



Davne 1937. godine, osnivač renomirane internacionalne Hayat Holding grupacije Yahya Kiğılı krenuo je sa svojim aktivnostima investiranja u hemijsku industriju. Čovjek kome smo zahvalni za ponovno dizanje na noge našeg prijeratnog i sadašnjeg giganta od 1937. godine počeo je sa osnivanjem tvornica sanitarnih, zdravstvenih, proizvoda za čišćenje kućanstva, proizvoda za njegu beba, žensku higijenu i papir.

Yahya Kiğılı 15. aprila 2005. godine zajedno sa svojim saradnicima svečano je potpisao i ugovor o spajanju kompanija Natron d.d. Maglaj i seriozne kompanije Kastamonu Entegre, koja je članica internacionalno renomirane Hayat Holding grupacije iz Turske.

U okviru današnje službene posjete zajedno sa visokom delegacijom gospodin Yahya zajedno sa mnogobrojnim Maglajlijama klanjao je džuma-namaz u restauriranoj Kuršumlija džamiji, također on je iskoristio tu priliku poselamiti sve prisutne, te im se kratko obratiti i uputiti nekoliko poruka u kojima je kazao da se Maglajlije i Maglajke mogu osloniti na podršku Turske u bilo kojem momentu.

Također gospodin Yahya kazao je između ostalog da će Natron Hayat u budućnosti povećavati svoju proizvodnju i otvarati nova radna mjesta.
Noviji Stariji