Zajednički u tretmanu otpadnih i oborinskih voda


Nakon što je Fond za zaštitu okoliša FBiH Općini Doboj Jug odobrio sredstva u visini od 80.000 KM za izradu Studije izvodljivosti za idejni projekt izgradnje centralnog prečistača kanalizacionih voda za tri općine (Doboj Jug,Tešanj i Usora) raspisan je javni natječaj na osnovu kojeg je okončana tenderska procedura.

Izabran je najpovoljniji ponuđač, a to je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo sa najboljim ponuđenim uslovima i cijenom od 57.330,00 KM.

Svečanim potpisivanjem ugovora sa ponuđačem izrade pomenute Studije je obavljeno u petak u prostorijama Općine Doboj Jug, a prisustvovali su načelnici - Jasminka Begić, Doboj Jug, Ilija Nikić, Usora i dr. Ismar Alagić, direktor razvojne agencije općine Tešanj, dok je u ime odabranog ponuđača ugovor potpisao Tarik Kupusović,direktor Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva.

Rok za izradu ove studije je 120 dana od uvođenja u posao od strane Komisije za praćenje,nadzor i reviziju, koju čine predstavnici sve tri općine i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH.Ukoliko Studija pokaže mogućnost i opravdanost izrade zajedničkog prečistača za sve tri općine,uslijediće dalje aktivnosti na izradi Idejnog,a potom

Glavnog projekta,iznalaženje sredstava i na kraju završni čin – izgradnja samog uređaja za koji postoji mogućnost finansiranja iz grant sredstava i Međunarodnih fondova kao što su IPA,SIDA i dr. Izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda je sastavni dio projekta izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u Općini Doboj Jug,zašto su obezbjeđena kreditna sredstva od strane Evropske investicione Banke (EIB-a) u približnoj vrijednosti od dva miliona KM,a čija realizacija treba da slijedi u narednom periodu.
Noviji Stariji