Zato se zove Maglaj


Kratka je ovo priča o tome kako je naš grad dobio ime, grad šest stotina godina star, pod našom tvrđavom Maglaj.

Malo je maglajlija i maglajki koje još uvijek ne znaju zašto se njihov šestostoljetni grad zove baš Maglaj. Jutrošnje fotografije podsjetile su nas na legendu o tome kako je naš mali bh. gradić dobio ime.

Maglaj na Bosni zvao se nekad, u vrijeme kada je grad Tešanj bio glavni grad Banovine Usore, po narodnom pričanju 'Straža'. U to doba bila je Straža veoma neznatno mještance s malom tvrđavom koja je bila gradu Tešnju predstraža s jugoistočne strane.

Kako je Straža dobila svoje današnje ime Maglaj moglo bi se protumačiti iz jedne priče koju pripovjedaju stari ljudi, a u toj priči se navodi:"Stražani često zadirkivaše Gračanlije, pa kod svake prilike s njima su šale zbijali. Jedan će Gračanlija za odmazdu Stražanima:

'Vaš grad Straža postao je doduše po milosti sultanovoj veliki, no ipak nemate u njemu ništa drugo već samu maglu. Vi mislite da je magla pamuk, pa skačete s vašeg grada u nju, ali se nijedan od vas ne vraća. Vi ste prave maglajlije'. Što odatle, vele stari ljudi naš grad Maglaj dobi svoje ime."

Još i danas čuje se u narodu kada netko na sreću u kakav posao ide: "Skačeš ko maglajlija u maglu".

Druga legenda koju je zapisao Behrudin Mezildžić kazuje slijedeće: "Legenda kazuje da je tu negdje na obali Bosne bilo nekad malehno naselje, te da mu se ni ime nije sačuvalo. Usred tog mjesta dizao se i granao veliki dub - hrast. U to vrijeme pala je nad rijekom takva magla da se ni prst pred okom nije vidio. Kada se magla digla, duba nigdje nije bilo. Svi su se čudili o tome i prepričavali: 'Magla izvalila dub, magla izvalila dub.'I od te magle nastade ime Maglaj.
Noviji Stariji