Poplave u BiH Izvještaji 1 dio

Suad Selman se utopio u blizini svoje kuće u Sanskom Mostu


U ulici Karića sokak, u općini Sanski Most, preminuo je Suad Selman (1953.), Pretpostavlja se da je smrt nastupila utapanjem. Nesretni čovjek je pronađen u blizini njegove kuće koja je poplavljena. Pripadnici MUP-a USK su na terenu i vrše uviđaj.

Podsjećamo da je danas situacija u Sanskom Mostu kritična. Iz korita se izlila rijeka Sana koja je ugrozila brojna naselja.



Teška situacija u Bijeljini, nedostaju članci, ali i hrana za bebe

Stanje na području Bijeljine, usljed poplave, veoma je teško i s neizvjesnim prognozama kako će se dalje kretati – izjavio je večeras ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić. Nakon povratka iz Bijeljine, on je rekao da gradske vlasti uvjeravaju da preuzimaju mjere kako bi se oduprli ovakvoj vremenskoj stihiji koja je zahvatila širi teritorij tog grada.

Mirjanić je na pres-konferenciji u Vladi RS-a, koja je u stalnom zasjedanju zbog stanja izazvanog poplavama u RS-u, potvrdio da je više od 5.000 domaćinstava poplavljeno na području Bijeljine, a vjeruje i da je sada još jedan dio samog gradskog jezgra pod vodom.



- Najveći problemi su na području Janje, Amajlija, Popova, Dvorova, Međaša i samog grada. Gradske vlasti preduzimaju sve što je u njihovoj moći, ali puno toga im nedostaje – rekao je ministar poljoprivrede RS-a i precizirao da Bijeljini u situaciji izazvanoj poplavama nedostaju vozila, čamci, pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, ali i hrana za bebe, konzerve i slično.

On je naglasio da će biti velike štete posebno kod poljoprivrednih proizvođača i nada se da će narednih dana biti bolja vremenska situacija kako bi se počeli razgovori o načinu za ublažavanje šteta.



Hrvatska Vlada šalje hitnu pomoć ugroženom stanovništvu u BiH

Hrvatska je Vlada na telefonskoj sjednici danas donijela Odluku o upućivanju vatrogasnih postrojenja i snaga civilne zaštite Republike Hrvatske za pružanje brze pomoći Bosni i Hercegovini, kako bi se spasilo ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja i pomogle nadležne institucije BiH.

U BiH se upućuje osam pripadnika Državne intervencijske jedinice civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje sa četiri vozila i tri čamca; 11 pripadnika Državne vatrogasne intervencijske službe sa četiri vozila; šest pripadnika Javne vatrogasne poslužbe Grada Krapine s dva vozila.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje zadužuje se da osigura potrebnu logističku potporu navedenim službama te koordinira sve njihove aktivnosti s nadležnim institucijama BiH, saopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Finansijska sredstva potrebna za provedbu misije pomoći osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama DUZS-a.

Odluka hrvatske Vlade, donesena na današnjoj telefonskoj sjednici, stupa na snagu odmah, navodi se u saopćenju.


Vodostaj Save između Bosanskog Šamca i Orašja ozbiljno prijeti da poplavi područje oraške Posavine i općinu Domaljevac-Šamac. U cilju obrane angažirano je ljudstvo i sva raspoloživa mehanizacija. Najkritičnije je kod sela Grebnice i Bazik u domaljevačko-šamačkoj općini. Duž savskog nasipa uz regionalnu cestu Orašje – Bosanski Šamac danonoćno se dežura, a na stotine Posavaca je angažirano u obrani tog područja od poplava.

Mještani se očajnički bore protiv izlijevanja Save



- Vojni i civilni kamioni već drugi dan neprestano dovoze pijesak i šljunak te napunjene vreće s pijeskom koje građani hitno stavljaju na betonski zid uz Savu tik uz regionalnu cestu u selima Grebnice i Bazik. Regionalna cesta Bosanski Šamac-Orašje na dionici između Bosanskog Šamca i Grebnica zatvorena je za promet osim za vozila koja dovoze spomenuti materijal na kritične točke. Vodostaj Save iz sata u sat raste. Uskoro stiže novi vodeni val iz pravca Slavonskog Šamca i ukoliko se od njega obranimo postoji mogućnost da izbjegnemo poplave - kažu službeni izvori na mjestu elementarne nepogode.

Bosna koja se izlila kod Bosanskog Šamca prijeti da poplavi okolna sela u toj općini na području RS, ali i F BiH, odnosno sela domaljevačko-šamačke općine ukoliko padavine ne bi prestale te ukoliko ne dođe do stagnacija vode u toj rijeci kod Bosanskog Šamca. Zbog višeg vodostaja rijeke Save prijeti da voda iz Bosne u orašku Posavinu dođe s unutrašnje strane i da poplavi to područje.
Noviji Stariji