Malić Bradarić najavio da će se danas spaliti pred Općinom!

Kako bi ukazao na odnos prema stradalnicima od mina. Invalid Malić Bradarić najavio da će se danas spaliti pred Općinom!

Malić Bradarić (30), prognanik iz Doboja, koji je kao dijete stradao od mine najavio je da će se danas spaliti ispred zgrade Općine Doboj-Istok, i od tog čina, nam je jučer izjavio da ga neće moći odvratiti ni rođena majka.

Otvoriti oči

Bradarić živi kao podstanar u Stanić Rijeci u Doboj-Istoku, a svojim činom, kako kaže, općinskim vlastima Doboj-Istoka želi skrenuti pažnju na nepravdu koja mu se čini, ali i otvoriti oči drugim stradalnicima ove općine da je vrijeme da se dignu i stanu u kraj bezakonju.

Malić je 31. marta 1996. godine na brdu Komarevac u Stanić Rijeci kao dvanaestogodišnjak stao na nagaznu minu „pašteta" i ostao bez lijeve noge. Prebačen je helikopterom SFOR-a u Tuzlu gdje je liječen i danas se kreće uz pomoć proteze.

Smrtonosne rane na amputiranoj nozi

Iste godine, u Petrovu na Ozrenu, na isti način bez desne noge ostao je njegov vršnjak Žarko Petrič.

Malić danas s ocem Fahirom, nezaposlenim demobilisanim borcem, majkom Nevresom koja je pobijedila rak, bolesnom suprugom Nervijom i dvogodišnjim sinom Ahmedom živi kao podstanar od 310 maraka kao 70 postotna civilna žrtva rata.

Bradarić se bori sa ranama na odsječenoj nozi koje cure, dnevno mora piti tri tablete da ne dobije leukemiju koje koštaju 20 KM, ne može da dobije čarape koje idu uz protezu a koštaju 200 KM,u svojoj općini mu ne daju „markicu" za liječenje.

Boli nepravda

Za lijekove je zadužio 1000 KM, pa mu „kamatari" dolaze na kućni prag. Ipak, najviše ga boli nepravda i zato je odlučio sebi prekratiti muke - kaže na kraju Bradarić.

Bradarić je jedan od žrtava mina koje su imale čast da upoznaju britansku princezu Dajanu tokom njene posjete BiH u avgustu 1997. godine. Fotografija Bradarića s princezom Dajanom i njegovog vršnjaka Žarka Petriča koji je bez desne noge ostao u Petrovu na Ozrenu, obišla je svijet.


- Princeza Dajana je bila veliki borac i prilikom posjete obećala nam je finansijsku pomoć, no, nažalost, samo dvadesetak dana kasnije stradala je u saobraćanoj nezgodi - kaže Bradarić.
Noviji Stariji