Odbrana Maglaja za cilj je imala opstanak


Maglaj je deblokiran 19.marta 1994. godine nakon devetomjesečne opsade. Dvije decenije od toga historijskog datuma za Maglaj obilježeno je prigodnim programom.

Blokada maglajskih prostora, nastala nakon sukoba Armije BiH i HVO-a, u junu 1993.godine, donijela je neopisive teškoće svim građanima i jedinicama odbrane. Južni dio općine, bradićki i novošeherski kraj, potpuno je odsječen, a stanovništvo protjerano i odvedeno u logore. Punih devet mjeseci građani Maglaja podnosili su neprekidna granatiranja i snajperska gađanja, nestašice životnih namirnica, gladovanja, gotovo bez komunkacije sa ostatkom svijeta.

Građani sa kojima smo razgovorali kažu da ih je obilježavanje vratilo u te dane od prije dvije decenije. “Dirljivo je bilo kada smo shvatili da smo deblokirani i da se neće desiti ono najteže od čega smo svi strahovali. I sada se sjećam kada su jedinice UNPROFOR-a ušle u grad”, priča penzioner Asim Mulamehić.
U povodu obilježavanja 20.godišnjice deblokade Maglaja u maglajskoj biblioteci postavljena je izložba pod nazivom “Maglaj 1994-2014” koju sačinjavaju dokumeneti iz fonda Zavičajne zbirke te predstavlja svjedočanstvo direktnih učesnika u zbivanjima 93-94.

Dio izložbe, koju je otvorio općinski načelnik Mehmed Mustabašić, je i video prezentacija sa fotografijama Maglaja iz ratnog perioda. “Nastojalo se ostati čovjekom, imati povjerenja i svim silama očuvati ono što se ima: ljudsko dostojanstvo i teritorija općine Maglaj.

To je period kada su Maglajlije bile jedinstvene, sa samo jednim ciljem: opstati na svome”, rekao je major Armije RBiH u penziji Mustafa Blitović.

U okviru obilježavanja 20. godišnjice deblokade Maglaja položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, a učenici gradskih osnovnih škola u saradnji sa maglajskom Bibliotekom pripremili su i izveli prigodan muzičko - scenski kolaž.
Noviji Stariji