Lejletu'r-regaib: Noć dova, želja i nade, najava ramazana

Vjernici su dočekali tri odabrana mjeseca po Islamu. Nastupio je mjesec Redžep, prvi od tri odabrana mjeseca u kojima Uzvišeni Stvoritelj obasipa svojom milošću i berićetom.

Noć uoči prvog petka u ovom mjesecu islamski svijet obilježava kao mubarek noć Lejletu'r-regaib.

-To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja a obilježava se dovama, dobrovoljnim namazima, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima, navodi se na stranici Rijaseta IZ u BiH.

Milioni muslimana širom svijeta prigodnim će aktivnostima obilježiti noć koja najavljuje dolazak ramazana, mjeseca posta, molitve, milosti i praštanja...

Lejletu'r-regaib je i noć dova, želja i nade.

Noć Lejletu'r-regaiba obilježavamo mnogobrojnim ibadetima: zikrom, postom, učenjem Kur’ana i salavata.

U ovoj noći klanja se i poseban nafile namaz koji ima dvanaest rekjata.

Nakon svaka dva rekjata predaje se selam. Na svim rekjatima uči se Fatiha (tri puta), zatim sura El-Kadr (Inna enzelnahu) i dvanaest puta sura Ihlas (Kul huveallhu ehad.

Po završetku ove nafile namaza prouči se salavat: “Allahumme salli ‘ala Muhammedin-nebijjil-umijji ve ‘ala alihi ve sahbihi ve sellim”. Zatim se učini sedžda na kojoj se sedamnaest puta uči: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”.

Vrativši se sa sedžde treba proučiti dovu: “Rabbigfir verham ve te džavez ‘amma te’alem inneke entel-e’azzul-ekrem. Rabbena atina min ledunke rahmeten ve hejji’ lena min emrina rešeda.” Poslije toga se ponovo vratiti na sedždu i proučiti: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”, na ovoj sedždi istaknuti želju koja će ako Bog da biti primljena.
Noviji Stariji