Nevrijeme u Doboj Jugu nanijelo velike štete


Poslijepodnevno veliko nevrijeme jučer je sa obilnom kišom praćenom gradom sručilo se na prostore Doboj Juga nanijevši ogromne štete. Bujičasti kanali iz brdskih dijelova općine nisu mogli primiti velike količine nadolazeće vode, pa se ona izljevala gdje je stizala.

Kako ni kanali nisu propisno očišćeni, a naročito neprikladna ucjevljena nisu mogla primiti vodu, voda se nemilice širila po putevima i njivama, ulazeći u objekte (kuće,garaže i štale).

Najteža situacija je bila ispod Grabika u Matuzićima gdje je voda poplavila podrumske prostorije kuće Nafe Zajimović prijeteći da poplavi još nekoliko obližnjih kuća. Inače,sav donji dio puta od raskrsnice do ove kuće djelovao je kao nadolazeća rijeka.
Obilazeći teren naša kamera je zabilježila velike nanose po putevima i ukupno stanje na terenu.

U ravničarskom dijelu na Karušama u rejonu benzinske pumpe HIFA postavljeni propust ispod raskrsnice ne apsulutno ne odgovara , jer je izdignut iznad nivoa puta prema kući Raseme Delić i njenih komšija čiji objekti su zamalo bili pod vodom. Ipak je najteža situacija u Mravićkom polju u zoni stare ceste prema Sinteksu gdje su pod vodom bile dvije kuće, štale i garaže.

Putem iz pravca Brezika velika količina vode se sručila i na magistralni put M-17 na lokalitetu Kuršum, te u Marvićima kod autobuskih stajališta. Predstavnici općinske CZ i načelnica općine Jasminka Begić u popodnevnim satima obišli su teren,te angažovali ljudstvo JKP VIS za sklanjanje nanosa i pročepljavanje zatvorenih putnih cijevi, dok je operativa

Dobojputeva sanirala rigole i kanale kako bi put M-17 na dijelu naše općine bio nesmetano prohodan. Jedno vrijeme se saobraćaj od Karuša do Marvića zbog vode odvijao usporeno. O svemu ovome biće izvještena Kantonalna uprava CZ ZDK od koje će se tražiti pomoć za sanaciju šteta koje će se utvrditi.
Noviji Stariji