Monografija, Roša,Čaglića, Kardaglija,Koprivci

Radeći na Monografiji Koprivaca,Karadaglija,Čaglića i Roša stekao sam određenu sigurnost u pisanju i razradi ove problematike,u skladu sa temama koje je usvojio prvo Inicijativni Odbor,zatim

Osnivačka skupština usvojenim programom rada.Tako sam smatrao za shodno i kao predsjednik radne grupe za izradu i prijedlog Monografije, da započnem i uradim dio koji se odnosi na naseljeno mjesto Ripna.

U daljem svom radu koristiću pisane izvore podataka,kao i predanja od ljudi, stanovnika Ripne kako bi se dala slika života, nastanka i karakteristike ovog najmanjeg naseljenog mjesta na općini Tešanj.

Današnji status naselja,i njegov položaj u odnosu na općinu Tešanj

Ripna se nalazi na južnom dijelu općine Tešanj i granično je naselje sa općinom Maglaj. Susjedna naselja su Trepče,Tugovići(zaseok Hasanbašići),Jablanica u općini Tešanj i Kosova u općini Maglaj.Ripna ima status naseljenog mjesta,i skupa sa Čaglićima i Jablanicom čini od 1995.godine, MZ Jablanica.

Naselje je smješteno uz mjesni potok ili rječicu koji nosi isti naziv. Rječica Ripna nastaje od dva potoka: Pribojnog potoka koji dolazi iz pravca Trepča i Bobovog potoka koji dolazi iz pravca lokaliteta zvanih Bobovi dolovi i Drijenje,koji pripadaju Jablanici odnosno Kosovoj u općini Maglaj.

SLIKA 1 - „Donja Ripna“ sa mjesnim mektebom, uz putnu komunikaciju,28.03.2010.godine


Ripna po svom položaju i strukturi stanovništva spada u izrazito nerazvijeno naselje i najpasivniji dio općine Tešanj.Ovoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Ripna svoju jedinu komunikaciju sa ostalim naseljima MZ Jablanica,koja je bila prohodna za motorna vozila, dobila 1982.godine,čija je trasa modernizovana poslije 2000.godine.Današnji život Ripne karakteriše iseljavanje stanovništva, koje je intenzivirano poslije 1995.godine,kao i činjenica da se ona nalazi kao slijepa ulica na kraju putne komunikacije Tešanj-Karadaglije-Jablanica –Ripna.

SLIKA 3 - Mjesni mekteb u Ripnoj,28.03.2010.godine


Po zadnjem popisu stanovništva iz 1991.godine(izvor internet stranica općine Tešanj),naselje je imalo 176 stanovnika.Predsjednik popisne komisije iz 1991.godine je bio prof.Brka Mujo. Danas je broj stanovnika daleko manji iz naprijed navedenih razloga,a to je iseljavanje,koje ide najviše u pravcu naselja Hrvatinovići i Medakovo. Lokaliteti življenja,koji spadaju u naselje Ripna,su lokalitet uz rječicu Ripna koje se kod mjesnog stanovnštva zove „Donja Ripna“,koji se razvija od 70-ih godina prošlog vijeka, i intenzivira poslije 2000.godine,uz koji se izgrađuje i mekteb, jedini objekat infrastrukture.

Izgradnja mekteba započeta je krajem osamdesetih godina,zahvaljujući Hilmi ef.Perči tadašnjem imamu u Jablanici(po predanju Muje Šahmana od 07.02.2010.godine), a završena je svečanim otvaranjem 2008.godine pod rukovodstvom Hasanbašić ef.Dževada,takođe imama u Jablanici. Zatim stari lokalitet naselja,koji je i najnaseljeniji, između navedena dva potoka, ispoduzvišenja koje se uzdiže iznad Ripne prema Kemerovom Brdu.


SLIKA 4 - Panorama Ripne,28.03.2010.godine,snimljena sa staze koja vodi prema lokalitetu Kemerovo Brdo, sa Mujom Šahmanom

SLIKA 5 - Mjesni mezarluci u Ripnoj,vakuf familije Džakić,28.03.2010.godine

Lokalitet „Kemerovo(u narodu Kemanovo) brdo“, koji se nalazi na samom uzvišenju koje se uzdiže iznad Ripne, prema naselju Kosova odnosno lokalitetu „Šljivice,Žilje i Drijenje“.


SLIKA 6 - Kemerovo Brdo,27.03.2010.godine,familije Osmanović i Dugalić

SLIKA 7 - Mezarluci familije Osmanović,27.03.2010.godine,odmah iznad naselja


SLIKA 8 - Kemerovo Brdo,familije Osmanović i Dugalić,napuštena šeperuša familije Plančić(zadnja desno ispod šume),27.03.2010.godine

SLIKA 9 - Osmanović Smail,najstariji stanovnik lokaliteta Kemerovo Brdo,rođen 1939.godine,snimljen 27.03.2010.godine


SLIKA 10 - Lokalitet Kemerovo Brdo,familije Osmanović,napuštena kuća šeperuša familije Plančić,zadnja sa desne strane puta, ispod šume,i familija Dugalić sa lijeve strane puta
Noviji Stariji