Monografija, Roša,Čaglića, Kardaglija,Koprivci 2 dio



Po zadnjem popisu stanovništva iz 1991.godine(izvor internet stranica općine Tešanj),naselje je imalo 176 stanovnika.

Predsjednik popisne komisije iz 1991.godine je bio prof.Brka Mujo. Danas je broj stanovnika daleko manji iz naprijed navedenih razloga,a to je iseljavanje,koje ide najviše u pravcu naselja

Hrvatinovići i Medakovo. Lokaliteti življenja,koji spadaju u naselje Ripna,su lokalitet uz rječicu Ripna koje se kod mjesnog stanovnštva zove

„Donja Ripna“,koji se razvija od 70-ih godina prošlog vijeka, i intenzivira poslije 2000.godine,uz koji se izgrađuje i mekteb, jedini objekat infrastrukture.


SLIKA 11 - Kemerovo Brdo,napuštena kuća familije Plančić,zatim familija Osmanović.27.03.2010.godine


SLIKA 12 - Kemerovo Brdo,stari lokalitet familije Dugalić,27.03.2010.godine


SLIKA 13 - Mezarluci familije Dugalić,27.03.2010.godina,odmah ispod starog lokaliteta


SLIKA 14 - familija Hajrić,posljednji lokalitet življenja na Kemerovom Brdu , koji je prazan,posljednji stanovnik Hajrić(Rešida) Hamzalija, umro 15.03.2010.godine, odmah ispod lokaliteta mezarluka familije Dugalić


SLIKA 15 - Lokalitet mezarluka familije Hajrić,sa krovom kuća od istoimene familije,Kemerovo Brdo,27.03.2010.godine,može se uočiti svjež mezar(tamnija boja zemlje ispod prvog nišana)

Kao posljednji lokalitet življenja koji pripada naselju Ripna, pripada lokalitet familije Spahić, „Breza“,koji leži na izlazu stare putne komunikacije prema selu Trepče.


SLIKA 16 - Lokalitet „Breza“,familija Spahić,uz putnu komunikaciju prema Trepču,smimak načinjen sa lokaliteta Kemerovo Brdo,lokaliteta mezarluka familije Dugalić i iznad kuće familije Hajrić

Familije i prezimena koje žive danas u Ripnoj su: Dugalić, Plančić,Džakić,Kusur, Šahman, Spahić,Osmanović i Hajrić.


SLIKA 17 - Dugalić Adem,najstariji stanovnik familije Dugalić u Ripnoj,rođen 1937.godine, ispred svoje kuće,28.03.2010.godine


SLIKA 18 - Džakić Suljo rođen 1947.godine,najstariji stanovnik familije Džakić ispred svoje kuće u Ripnoj,28.03.2010.godine,otac poginulog borca,šehida Saliha Džakića koji je poginuo u martu 1993.godine

SLIKA 19 - Šahman Mujo,najstariji stanovnik familije Šahman u Ripnoj,28.03.2010.godine

Do pred sam rat u Ripnoj je živjela i familija Šaranović koja se iselila u naselje Hrvatinovići, općina Tešanj,koja je od svoje stare porodične kuće napravila vikend kuću,i koju posjećuje.


SLIKA 20 - Porodična kuća familije Šaranović,snimljena iz pravca mekteba,28.03.2010.godine

Takođe u Ripnoj je živjela i familija Omerović Muje,koja je doselila iz Bradića općina Maglaj,i Hajrić Muhameda(TAXI-prevoznik) koja je takođe dselila iz Trepča, i koje su se odselile poslije 1995.godine u Tešanjsko naselje Bukva,odnosno Čifluk.Muhamed i Mujo su inače polubraća,po majci Rahimi.

SLIKA 21 - Porodična kuća familije Hajrić u Ripnoj,28.03.2010.godine

Naselje ima svojih četvoricu TAXI prevoznika i to: Dugalić Sulju, Dugalić(Đulage) Osmana, Hajrić Muhameda i Dugalić Zahida.Dugalić (Đulage) Zahid je prestao se baviti kao TAXI prevoznik,i počeo se baviti automehaničarskim zanatom kao samouki majstor, i trenutno zanat obavlja u Ripnoj u porodičnoj kući, kao i u Medakovu gdje takođe ima kuću. Poslove automehaničara u Medakovu obavlja njegov sin.

SLIKA 22 - Dugalić Suljo,pored svog TAXI-auta, u Tešnju 04.04.2010.godine


SLIKA 22b - Hajrić Muhamed na TAXI štandu u Tešnju,05.04.2010.godine


SLIKA 23 - 24 - Dugalić Zahid sa svojim sinovima,28.03.2010.godine

Od starih zanata potrebno je napomenuti izradu,drtvenih alatki,štila za poljoprivredne alatke,motike,sjekire,vile,kao i izradu poznatih metli za dvorišta „brezovače“,kojim se još bavi Dugalić Nezir,i koji ih svakog utorka i petka prodaje na pijaci u Tešnju i tako pošteno zarađuje svoj hljeb,kao čuvar stare porodične tradicije.


SLIKA 25 - Dugalić Nezir ispred svoje „radnje“ u Ripnoj,28.03.2010.godine

Ostalo stanovništvo uglavnom se bavi građevinskim poslovima i to u R Hrvatskoj,kao i u građevinskim firmama na području općine Tešanj. U JKP RAD-Tešanj rade Šahman Muje Fahrudin i Kusur Safeta Mustafa.

SLIKA 26 - Kusur Mustafa,ispred svoje porodične kuće u Ripnoj,28.03.2010.godine

Bavljenje poljoprivredom je uglavnom za vlastite potrebe.Uglavnom uzgajanje povrća i voća. Zatim prerda mlijeka i mliječnih prerađevina na tradicionalan način.Što znači proizvodnja, sira,kajmaka,mlijeka,masla. Ono što je potrebno napomenuti za Ripnu, je da ona spada u najbogatije naselje u općini Tešanj sa pitkom vodom. Takođe da je g-din Salko Bedak,raniji vlasnik Tešanjske „Oaze“, vršio ispitivanja u saradnji sa Geološkim fakultetom iz Tuzle 1998.godine, o kvalitetu vode.


Ispitivanja su pokazala da se radi o vrlo kvalitetnoj mineralnoj vodi „Barica“,sa velikim bogatstvom minerala i kapacitetom izvorišta.Po kazivanju Muje (Ibrahima zvani Himzo) Šahmana(od 08.02.2010.godine), ta voda je osvojila drugo mjesto na takmičenju mineralnih voda u Berkli Springsu,u SAD-u.


SLIKA 27 - Seosko dobro „Barica“,koja je Ripnu učinila poznatom i u Americi,28.03.2010.godine

Eksploatacija te vode nije započeta zbog,nepostojanja potrebne infrastrukture,kao i zemljišta za objekat punionice vode.Po predanju Šahman Muje(07.02.2010.godine),dosta interesanata dolazi na izvorišta,kojima Ripna obiluje, i pokušava riješiti infrastrukturne probleme,čime bi se stvorile pretpostavke za izgradnju punionice vode,a time i dolazak modernih tehnologija i načina života u Ripnu.Kao argument,da se radi o zaista kvalitetnoj mineralnoj vodi,koji ide u prilog je blizina,odmah iznad vode, rudarskog okna. Rudarsko okno je jedno od tri koja su postojala u Ripnoj, još za vrijeme vladavine Austro-Ugarske.Po predanju Muje Šahmana, radilo se o eksploataciji rude cinka i bakra.

SLIKA 28 - Rudarsko okno iznad izvora „Barica“, iznad su preostala zatvorena dva okna,28.03.2010.godine,dubina okna je oko 20-ak metara

Eksploataciju rudnika je započeo Ademaga Mešić iz Tešnja. Koji je bio i vlasnik tih rudnika. Takođe Mujo Šahman napominje i događaj iz 1972. ili 1973. godine u 7 i 8 mjesecu. Po njegovom kazivanju te godine neka Beogradska firma vršila je ispitivanje oko dvadesetak dana. Oko 25 ljudi je radilo svaki dan za tu firmu,na iskopavanju.
Noviji Stariji