Poplave u BiH Izvještaji 3 dio

Klizišta, odroni, od svijeta odsječena naselja, više se ni nabrojati ne mogu. Gračanica je drugi dan bez struje i prema izvorima iz Elektroprijenosa BiH neće je biti, sve dok se rijeka Spreča na povuće iz poplavljene trafo-stanice u Sprečkom polju. Zbog toga neće biti ni vode, jer pumpe rade na struju. Sve ovo, računajući na dosadašnju praksu može potrajati danima.



- To će potpuno paralisati život u Gračanici i zbog toga bi odgovorni iz Elektroprijenosa morali odgovarati. Za osiguranje trafo-stanice od poplava ne trebaju velike pare, dvadesetak hiljada KM, ali i dobra volja. Ko će biti kriv što će stotinama tona hrane u zamrzivačima biti bačeno, što privreda ne radi - kažu Gračanlije.




Pomoć ugoroženima u Zavidovićima

U zavidovićkoj Prvoj osnovnoj školi trenutno je smješten veliki broj porodica koje su ostale bez doma.

Brojne porodice je zbog aktiviranih klizišta i nabujalih rijeka Krivaje, Bosne i Gostovića morale su napustiti svoja imanja.

Građani organizirano ugroženom stanovništvu uručuju vodu, hranu i odjeću.

Sava prijeti Luci Brčko

"Svi uposlenici Luke Brčko su angažirani na punjenju i postavljanju vreća sa pjeskom u krugu Luke jer Sava veoma brzo nadolazi i prijeti nam poplava", kazao je u izjavi za „otisak.ba“ zamjenik direktora u Luci Alija Osmanbašić.

Dodajući da prema njihovim mjerenjima Sava nadolazi 10 centimetara po satu, te da je već izlila u krug Luke na mjestu gdje se nalaze dizalice.

-Osiguravamo hale i Carinski terminal gdje se nalazi vrijedna roba koju su nadležne službe uskladištile u našim halama- kazao nam je Osmanbašić.





Problemi u Lukavcu



U Lukavcu, ali i gradovima nizvodno u slivu rijeke Spreče (Petrovo, Gračanica, Doboj-Istoku i Doboju) pojavile su se glasine da je brana na jezeru Modrac, u kome se nalazi više od 14 miliona kubika vode, postala nestabilna te da bi moglo doći do njenog pucanja. U Lukavcu se zato velik broj građana iselio kod rodbine u visinske dijelove grada. Ovakve špekulacije energično odbacuje upravnik brane Modrac Ejub Arapčić.

- Brana je sagrađena prije 50 godina, a prije nekoliko godina temelji su ojačani i struka je rekla da je brana sigurna. Moja kancelarija se nalazi 10 metara ispod brane i ja sam siguran. Zato nagađanja i glasine da bi brana mogla puknuti nisu tačne – tvrdi Arapčić.

-Vodostaj na brani Modrac u 16 sati bio je 203,42 centimetara i za jedan centimetar je manji nego u četvrtak.

Trenutno se dva lica vode kao nestala u RS-u



Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na području Republike Srpske trenutno se dva lica vode kao nestala u poplavama:



- Oko 8,00 sata u mjestu Martinac, opština Srbac je prilikom pokušaja evakuacije, došlo do prevratanja vojnog čamca prilikom čega su u vodu potonule dvije osobe. Jedna osoba je spašena, a druga je potonula i nestala.
- U 9.35 sata Policijskoj stanici Dvorovi se obratio šef smjene na Graničnom prelazu Rača i prijavio da je prijavljeno da je u Dvorovima, grad Bijeljina, u blizini šljunkare „Bijeljina – put“ došlo do obrušavanja zida na jednoj privatnoj vikendice i tom prilikom u taj zid u vodu zatrpao jedno muško lice.



VEZANI TEKST: Avaz prvi ušao u Željezno polje: Dva sela evakuisana, prijete nova klizišta



Povratnici sami vade elektrovodne stubove iz rijeke Sapne



Poplave na području zvorničke općine najviše su pogodile naselja u kojima žive izbjegli Srbi iz Federacije BiH, Ekonomija i Ulice, te bošnjačka povratnička mjesta u donjem toku rijeke Sapne. U petak je kiša prestala padati i vodotoci se većim dijelom povlače u svoja prirodna korita, ali dan poslije, stanovništvo ima velikih problema zbog prekida u snabdijevanju električnom energijom i vodom, te mnogim klizištima aktiviranim i tamo gdje se nikada nisu pojavljivala.
Noviji Stariji