Poplave u BiH Izvještaji 4 dio

Najveći dio pacijenata prevezeno je helikopterom iz Doboja, dok su drumskim saobraćajem prevezeni pacijenti iz Teslića, Petrova i Čelinca i Kotor Varoši. Pacijenti stalno pristižu iz cijele Republike Srpske, a do kraja dana očekuje se najmanje još 30 pacijenta.- podaci su KC Banja Luka.

U ovom trenutku na raspolaganju ima još stotinu mjesta, a u svakom trenutku, po potrebi, mogu biti obezbijeđeni dodatni smještajni kapaciteti.

Stigla pomoć kopnom u Maglaj

Pomoć je kopnom stigla u Maglaj zahvaljujući raščišćavanju odrona kod Nemile, na Magistralnom putu M-17 iz pravca Zenice.

Helikopterom se pokušava evakuacija troje-četvoro ljudi s krovova njihovih kuća u Donjem Polju. To su, prema Husejnagićevim riječima, zadnji takvi kritični slučajevi kojima je očajnički trebala evakuacija.

Do Maglaja su danas došli kamioni s hranom, vodom, lijekovima i drugim potrepštinama, koji su ranije krenuli pa zastali zbog odrona kod Nemile, a također je pristigla i pomoć koja je jutros krenula iz Zenice.

Dvadesetak čamaca djejstvuje trenutno u gradu.

Nivo vode opao je za metar i trideset do metar i pedeset centimetara, rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona.



Ljekarka je čamcem krenula prema odsječenoj kući u Maglaju u kojoj je žena dobila porođajne bolove.

Ljekarka će odlučiti da li na licu mjesta obaviti porod ili će trudnica biti prebačena u bolnicu u Zenici, potvrdio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić.

U popodnevnim satima je javljeno da se žena porađa u svojoj kući koja je odsječena zbog poplava u Maglaju bez ičije pomoći.

Radi se o Sanidi Hambašić u ulici Donji uličnjak, koja je sama s mužem Elvirom. Oni su apelirali za pomoć, jer su odsječeni i kopnom se do njih ne može doći.

Opao vodostaj Bosne u Zavidovićima

Nakon što je vodostaj rijeke opao za 70 cm, građani Zavidovića čiste most na rijeci Bosni koji povezuje dvije strane grada.

Najteža situacija je u mjesnoj zajednici Rujnica jer su svi putevi prema mještanima tog dijela blokirani.

Klizište zatrpalo dvije kuće u Gornjoj Sapni

Nakon prestanka padavina, na prostoru općine Sapna pokrenuto je više od stotinu klizišta koja su uzrokovala prekide putnih komunikacija, te rušenja i oštećenja velikog broja stambenih i drugih objekata.

Najteže posljedice izazvalo je pomjeranja tla u naselju Gornja Sapna, u dijelu pored puta koji vodi prema Godušu, gdje se, u noći između četvrtka i petka ogromna količina zemljišta obrušila na grupu kuća, i samo velikom srećom nije bilo stradalih, ali je nastala ogromna materijalna šteta.

Klizište je potpuno uništilo kuće i prateće objekte u vlasništvu Mevludina Ademovića i Nedžada Huremovića, još četiri su ozbiljno oštećene , a tri su u velikoj opasnosti, jer se zemljište za sada zaustavilo na njihovim zidovima. Pod zemljom su u garažama ostala dva automobila. Vlasnici porušenih kuća s porodicama žive u rade u Austriji, a u objekte bez kojih su ostali u jednom trenu, prema riječima njihovih rođaka, uložili su više stotina hiljada maraka.

-Proveo sam cijeli dan i dio noći prokopavajući kanale, bojeći se da nas ne poplavi voda koja je doticala sa obližnjeg brijega, i kada sam krenuo da legnem, začuo sam pucanje. Istrčao sam van i vidio kako se drveće kreće prema nama. Viknuo sam na ukućane da brzo izađu i sve se praktično desilo za pet minuta- kaže Šefik Smajlović, čija je kuća ostala neoštećena ali se iz predostrožnosti morao iseliti, i noć je kao i ostalih 20-ak evakuisanih članova domaćinstava iz susjednih kuća proveo kod komšija koji žive u sigurnijem dijelu selu.



VEZANI TEKST Dodik: Stanje se pogoršava, moguće je da postoje i ljudske žrtve



Spasioci iz Foče prebačeni u Doboj



Ekipa spasilaca iz Foče, koja je jutros oko 3 sata stigla u Zenicu s namjerom da se prebace do Doboja, morala se nekoliko sati zadržati u ovom gradu. Danas su helikopterima Oružanih snaga BiH prebačeni u region Doboja, kako bi pomogli spašavanu tamošnjeg stanovništva.
Noviji Stariji