Poplave u BiH Izvještaji 6 dio

Od klizišta strahuje još nekoliko porodica, zemlja i dalje ne miruje i blato se kreće prema četiri kuće koje su u blizini, a preostali stanovnici su evakuirani.

Voda se povlači i u Gornjem Moštru gdje je poplavljeno nekoliko kuća i skoro kompletno obradivo zemljište, a narednih dana će stanovnici sa područja visočke općine zbrajati štete.

Putne komunikacije su prohodne, otvoren je izlaz na autoput A-1 prema Zenici, kao i ulaz iz pravca Sarajeva, dok je otvoren i regionalni put Visoko – Ilijaš u mjestu Čekrekčije, koji je bio blokiran tri dana.



Koordinirana akcija spašavanja



Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Operativno-komunikacijski centar 112, tokom cijele protekle noći i od ranih jutarnjih sati koordinira akcije spašavanja i pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima.

U jutarnjim satima helikopterima Oružanih snaga prevezene su spasilačke ekipe iz Mostara i Foče na područja općina Maglaj i Doboj gdje će pomagati u evakuaciji stanovništva. Helikopteri Oružanih snaga BiH jutros su evakuirali nekoliko pacijenata sa područja općine Maglaj.

Rafteri iz Konjica učestvovali su u evakuaciji radnika iz fabrike "Natron" u Maglaju, i ta akcija je uspješno izvedena.

Članovi Gorske službe spašavanja Hrvatske, sa četiri čamca i 13 spasilaca angažirani su na području općine Vukosavlje i Bosanski Šamac. Također, u BiH su stigla dva helikoptera iz Hrvatske koji će učestvovati u evakuaciji stanovništva na najugroženijim područjima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.



Đukanović ponudio pomoć BiH



Vlada Crne Gore pružit će svu raspoloživu pomoć BiH i Srbiji u borbi protiv poplava i vremenskih nepogoda, najavio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem ponudio svu raspoloživu pomoć.

"Očekujemo da nadležni organi Srbije definišu potrebe kako bi nadležni organi Crne Gore mogli da ih sagledaju i adekvatno odgovore", saopšteno je iz Biroa Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

Iz crnogorske Vlade je najavljeno da će Đukanović danas, po povratku u zemlju, razgovarati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o pružanju pomoći ugroženim područjima.

"Crna Gora će se i prema tom susjedu uputiti raspoloživu pomoć", ističe se saopštenju.



EUFOR u stanju pripravnosti



Loše vrijeme i niski oblaci spriječili su pokretanje zračnih operacija, ali Snage Evropske unije (EUFOR) ostaju u stanju pripravnosti, saopćeno je iz štaba EUFOR-a u kampu Butmir.

Niski oblaci sprečavaju dovoljnu vidljivost za sigurno izvođenje zračnih operacija. Stanje je uticalo i na trupe EUFOR-a u cijeloj Bosni i Hercegovini. LOT kuća u Doboju jučer je poplavljena i nije moglo biti evakuirano osoblje.

Zračne snage EUFOR-a održavaju stalne kontakte sa Zračnim snagama BiH koje detaljno poznaju teren radi koordinacije današnjih mogućih evakuacija. Čim se vremenski uvjeti poprave, EUFOR će biti u pripravnosti da počne zračne operacije s tri helikoptera od kojih su dva opremljena vitlo sistemima.

Prema posljednjim vremenskim prognozama to će se najvjerovatnije desiti kasnije tokom dana. Kako bi uvećali kapacitete zračne pomoći, EUFOR je danas udovoljio zahtjevu iz Ministarstva odbrane BiH vezano za zajam od 20.000 litara goriva za helikoptere radiu pružanja pomoći Zračnim snagama BiH.

Osim toga, otprilike 130 vojnika s vozilima su u stanju pripravnosti u kampu Butmir da bi odgovorili na molbu Ministarstva sigurnosti BiH da se sigura pomoć na cestama u blokiranim područjima. Dva oficira za vezu su spremni da aktiviraju resurse EUFOR-a odmah nakon što se zahtjev uputi, saopćeno je iz EUFOR-a.



Otvorena cesta prema Maglaju



Nakon što je probijena cesta u Nemiloj, koja je bila blokirana odronom, omogućeno je da u Maglaj budu dopremljeni čamci za spasavanje, hrana, ćebad i drugo što je potrebno ugroženom stanovništvu ovog područja. Nakon ove, stigla je i informacija da ekipe raščišćavaju cestu između Kladnja i Živinica.



Učenici O. Š. „Jala“ do daljnjeg ostaju u Rostovu

Zbog neprohodnih puteva u cijeloj Bosni i Hercegovini, 47 učenika Osnovne škole ˝Jala˝ iz Tuzle, koji su se jučer trebali vratiti iz Rostova kod Bugojna, gdje su od ponedjeljka, 12. maja boravili u okviru Škole u prirodi, do daljnjeg će ostati u ˝Ski centru Rostovo˝.

-Boravak se produžava do daljnjeg. Učenici su dobro, imaju dovoljno hrane i u sobama je toplo. O njima se staraju učiteljice i vratit će se čim putevi budu prohodni. Stalno smo u kontaktu sa učiteljicama, osobljem hotela i roditeljima-rekao je Nedžad Tanović, direktor OŠ ˝Jala˝.

Hrvatska uputila pomoć





Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Ines Krajčak izjavila je danas u Sarajevu da je Hrvatska uputila pomoć BiH, koja je pogođena velikim poplavama.

Prema njenim riječima, vatrogasne snage su već poslate, a u planu su i dva helikoptera koja su trebalo da stignu, ali zbog nevremena u Hrvatskoj nisu mogli letjeti.

"Oni su u planu i uskoro bi trebali biti ovdje", istakla je Krajčak u izjavi medijima.

Prema njenim riječima, i gorska služba spašavanja Hrvatske organizuje svoje timove za pomoć BiH.



Helikopteri EUFOR-a spremni za polijetanje, saopćeno je iz EUFOR-a.



Dvije kuće srušene u naselju Golubinjak



Dvije kuće su srušene u naselju Golubinjak u Mjesnoj zajednici Litve u Živinicama, a još dvjema prijeti opasnost urušavanja usljed vodene bujice rijeke Gostelje. U ovoj nesreći nema stradalih osoba, ali načinjena je velika materijalna šteta.



Kako je kazao mještanin Jasmin Jahić, sinoć oko 23 sata srušila se prva kuća i poptuno je uništena, a tokom noći vodena bujica je potkopavala još tri kuće. Jednu od četiri kuće voda potokopava cijelo jutro i svakog momenta se očekuju rušenje.
Noviji Stariji