Poplave u BiH Izvještaji 7 dio

Oko 900 osoba evakuirano iz Zavidovića

Nakon što je Općinu Zvidovići zahvatila nezapamćena poplava, mještani brojnih mjesnih zajednica odsječeni su od putne komunikacije i prijete im klizišta.

Oko 250 kuća je poplavljeno i iz njih je oko 900 osoba evakuirano.

- Najveći problem je ogroman broj klizišta koji ugrožavaju kuće i stanovništvo. Situacija, kada su klizišta u pitanju, je alarmantna jer su neke mjesne zajednice potpuno odsječene od općine i to nam je prioritetan problem - naglasio je Huskanović.

Naveo je da je najteža situacija u mjesnoj zajednici Rujnica jer su svi putevi prema mještanima tog dijela blokirani.

Inače, u nekim prodavnicama litar vode prodaje se za pet KM.



Poplave odnijele život u Bijeljini

Jedna osoba je stradala u obrušavanju dijela vikendice u naselju Dvorovi u Bijeljini i to je prva žrtva usljed poplava u RS - potvrdila je glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja.

Ona je pojasnila da se policijskoj stanici jutros u 09.35 sati obratio šef smjene graničnog prijelaza Rača, koji je prijavio da je dobio poziv da je u Dvorovima kod Bijeljine, u blizini šljunkare "Bijeljina-put“, na vikendici došlo do odrona zida objekta.

Tom prilikom je jedan muškarac smrtno stradao, a na krovu te vikend-kuće se nalazi ženska osoba, koja čeka čamce i pomoć jer se oko objekta nalazi velika količina vode.

-Policija trenutno ne može da priđe vikendici jer je voda jako visoka tako da je nemoguće u ovom trenutku izvršiti uviđaj - rekla je Šoja i dodala da je nažalost ovo prva smrtno stradala osoba u poplavama u RS.

Zasad nije saopćen identitet stradalog, a čine se svi napori da se spasi žena koja je ostala na krovu kuće.



Voda se polako povlači sa ulica Olova



Voda se polako povlači sa ulica Olova, iako je većina još uvijek neprohodna. Rijeke Bioštica, Stupćanica i Krivaja se povlače u svoja korita. Iza njih je ostao mulj, prljavština i smeće. Nasreću, stanovnici nisu primijetili zmije i štakore, pa se i ne boje epidemije i zaraznih bolesti.

Olovo je još uvijek bez struje i pitke vode. Stanovnici su jutros izašli na ulice i ostali iznenađeni. U ovim trenucima svi počinju sa akcijom čiščenja područja sa kojih se voda povukla. Stotine kuća je je uništeno.

Radnici hotela Aquaterm su ažurni od jutarnjih sati. Cijeli podrum hotela je još uvijek pod vodom, koja se još uvijek ne povlači.

Područje nizvodno Krivaje je još uvijek kritično. Od jučer je aktivirano nekoliko klizišta te nije preporučljivo kretanje tim dijelom. Pošto se stvaraju nova klizišta, situacija se mijenja iz minute u minutu, i nikome nije garantovana sigurnost.

Stanovnici Olova mole građane za pomoć.



Lukomir pod snijegom



Na Bjelašnici u selu Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine mještani u 15-ak domaćinstava su bez struje i blokirani snijegom koji je padao tokom prethodna tri dana.

- Jučer i tokom noći, sve do jutros, jak vjetar i snijeg su nas zatvorili u kuće, a bez struje smo od prekjučer - kazala je Mina Masleša, jedna od žena koja se nedavno vratila u Lukomir.

Kaže da je visina snijega u selu oko 30 cm, ali da je vjetar na putu od Umoljana prema Lukomiru stvorio snježne nanose koji su zatvorili put.

Jučer je jedan od seljana iz Umoljana do Lukomira došao pješice, jer se zbog snijega i nanosa ne može proći automobilom, kaže Mina.

Ona kaže da je situacija teška, jer se janje ovce, a bez struje i putne komunikacije ljudi se osjećaju bespomoćno.

Strujom se Lukomir napaja iz Konjica.

Kako je protekla zima bila bez snijega, u Lukomir su se mještani vratili ovog proljeća znatno ranije.

Proteklog vikenda su iskoristili lijepo vrijeme da pripreme njive za sjetvu.
Jedan traktor je počeo oranje, ali su najprije kiša a onda i snijeg sve prekinuli, kaže Mina Masleša.

Ovo je bila treća zima tokom koje su mještani Lukomira izbivali iz sela boraveći u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu. Nadavno su se vratili, a u torovima i štalama 15 domaćinstava je oko 3.000 ovaca i krava.

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Lukomir je u BiH naseljeno mjesto na najvišoj nadmorskoj visini.

Spasilačke ekipe probile se do Topčić polja



Upravo je, od nanosa zemlje izazvane odronima, pročepljen magistralni put M-17 kod Nemile, koji je od jučer zatvoren, i spasilačke su ekipe krenule prema Topčić polju. Stanovništvo Topčić polja, iz kojeg se ne može dalje prema Žepču, bukvalno se bagerima prebacije s jedne na drugu obalu.
Noviji Stariji