Poplave u BiH Izvještaji 8 dio

Grad Maglaj je u jezeru vode - izjavio je jedan očajni mještanin, koji je u stambenoj zgradi na šestom spratu u centru grada usljed poplave zarobljen s porodicom kao i drugi stanovnici, posebno gradskog središta.

Nemamo vode, struje, u blokadi smo, ne znamo da li iko pokušava doći do nas - rekao je ovaj Maglajlija.

Kontakt s njim je bio moguć jer mu nije potpuno iscrpljena baterija u mobilnom telefonu, ali, kako nema struje, i to će se uskoro desiti, rekao je.

Usljed izlijevanja rijeke Bosne, višespratnica u kojoj živi ovaj čovjek s porodicom je metar u vodi, a na pojedinim mjestima u gradu je voda i do 2,5 metra, kazao je.



Vodostaji rastu u Semberiji

Na području Semberije stanje se usložnjava i obistinjuju se pesimistička predviđanja. Tokom noći stigao je veliki plavni talas koji je donio nove nevolje stanovnicima ovog dijela BiH. Poplavljeno je 25 sela, oko 4.000 kuća i preko 5.000 hektara pod usjevima. Rijeke Drina i Janja izlile su se iz korita i plave sela i njive. Mjesna zajednica Janja potpuno je poplavljena, a voda plavi sela Amajlije, Popovi, Dijelovi. Prema svemu sudeći, ponovit će se poplave iz 2010. godine ili će, kako se predviđa, biti još gore.




Svi đaci smješteni u Domu učenika u Doboju se osjećaju dobro - potvrdio je jutros ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji se od sinoć nalazi u ovoj ustanovi zajedno s učenicima.

U Domu učenika u Doboju nalazi se 109 učenika. Prvi sprat ovog objekta je pod vodom, a djeca su smještena na drugom spratu.

Pored ministra, sa učenicima se nalazi direktor Doma te nekoliko vaspitača.

-Obavještavam sve roditelje učenika da su djeca dobro, polako se bude. Noć je protekla mirno - rekao je Mutabdžija.

Prema njegovoj procjeni, za evakuaciju učenika iz Doma neophodno je oko 40 čamaca.

Grad Doboj je pod vodom, visokom i nekoliko metara, od jučer, a nema ni električne energije, ni vode.



Tuzla bez vode, klizišta ruše kuće

Veliki dio Tuzle od sinoć je bez vode! U prigradskim naseljima aktivirala su se klizišta i u toku noći srušeno je nekoliko stambenih objekata. Srušena je jedna kuća na Ilinčici, te dvije kuće u naselju Badre.

U Badrama je, kako se moglo vidjeti, ugroženo osamdesetak stambenih objekata i zasada niko ne može predvidjeti šta će se u toku dana događati. Riječ je,inače, o gradskom području, a od urušavanja kuća ogromna količina zemlje zatrpala je put koji vodi u to naselje.

Inače u Tuzli je vodostaj Jale u opčadanju. Saznajemo da Civilna zaštita i ostale gradske službe čine nadljudske napore kako bi se pomoglo ugroženim područjima.

Vapaj načelnika Sapne: Odsječeni smo, klizišta ruše kuće u desetak sela!

Načelnik općine Sapna Ismet Omerović moli za pomoć sve koji mogu pomoći. Skoro cijela općina ostala je bez vode, nemaju struje , a presječen im je put i prema Zvorniku i prema Tuzli.

-Stanje je alarmantno! Niko ne može predvidjeti šta će se u toku dana događati. Cijelo brdo sručilo se na kuće u Gornjoj Sapni i u potpunosti je uništilo pet kuća. U Vitinici i Mahmutovićima sinoć je iseljeno dvadesetak kuća, u Godušu 17, kao i u Međeđi, selima prema Zvorniku itd. Molim ljude u TK da nam, ako je ikako moguće uputi cisterne sa vodom kako bi smo koliko toliko pomogli selima koja su ostala bez vode . Na terenu su i Civilna zaštita, i MUP, i sve druge služe, ali smo u pojedinim mjestima nemoćni pred silom koja nosi sve pred sobom – kazao nam je Omerović.

Načelnik Omerović moli građane Sapne da za piće ne koriste vodu iz bunarova obzirom da postoji mogućnost epidemiološke neispravnosti vode.



Vrbas poplavio više firmi u Jajcu



Rijeka Vrbas u Jajcu i tokom normalnog vodostaja u Jajcu postaje duplo jača zbog ulijevanja lijeve pritoke rijeke Plive. Nabujali Vrbas u naselju Lučina je poplavio firmu ATP Vrbas, Prodajni centar firme Pero, firmu Steel Construktion Bosnia i otpad sekundarnih sirovina. Nema povređenih, ali je načinjena velika materijalna šteta.



Voda u četiri prijedorska naselja opkolila 150 kuća



Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je jutros bio 20. tak iznad kritičnih 420 centimetra. Sana i rječica Miloševica zaplavile su oko 150 stambenih objekata na području Tukova, Raškovca, Topolika i Vrbica. Dušana Vranješ, šef gradskog odsjeka CZ nije optimističan „zbog plavnog talasa koji dolazi iz pravca Sanskog Mosta“.

Zbog kiše koja ne prestaje da pada i najava o plavnom talasu možemo očekivati samo pogoršanje stanja. Na terenu su sve raspoložive ekipe, od vatrogasaca do CZ- kazao je Vranješ. Vanrednu press konferenciju zbog poplava zakazao je i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je sinoć oko 22 sata treći put u posljednjih 20. tak dana proglasio prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava. Ugroženim građanima Prijedora , kojim treba dostava hrane, vode ili eventualne evakuacije na raspolaganju su i telefoni Civilne zaštite 052 245 153, kao i telefon vatrogasaca 123. Snabdijevanje strujom i vodom na području grada trenutno je uredno.

Inače na području Bosanske Kostajnice pokrenula su se dva klizišta. Ugroženo je desetak kuća. Zoran Kos, šef odsjeka CZ Bosanska Kostajnica izjavio je da je klizište stvorilo krater širine 50 i dužine 30 metara. Na tom potezu posebno su ugrožene četiri kuće.



Do Hrastovca se više ne može ni preko Zenice

Još jedna besana noć u Kaknju. Pozovi u pomoć pristižu sa cijele teritorije Općine Kakanj. Prema informacijma sa trene kritično je bilo u naselju Papratnica gdje je potok prijetio da uđe u porodične kuće, Mještani su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti ono najgore. Brojen putne komunikacije su u prekidu zbog odrona koji se javljaju na putnim pravcima prema Tršću i Brnjicu. U naselju Povezice sršene su dvije kuće ,a u selu Semetiš pojavilo se novo klizište. Klizište se pojavili i u ulici Omera maslića u neporednoj kući porodice Škorić. Do sada je evakuirano preko 50 stanovnika .



- Građani koji su evakuirani iz svojih kuća prvobitno su bili smješteni u školu, ali su oni sada prebačeni u hotel. Kakanjski privrednici i građani stalno dolaze i doniraju hranu i druge potrepštine kako bi se unesrećenim ljudima olakšalo ovo stanje kaže potaprol Općine Kakanj Evelin Memić. Mnoga naselja u Kaknju, poput Donjeg Kakanja, potpuno su odsječena od grada i nemoguće im je prići. Do Hrastovca se više ne može ni preko Zenice jer su se pojavili novi odroni na putu iz pravca Zenice. Kantonalni štab CZ-a izvještava da su upućene ekipe da očiste ove odrone. Jalovinu sa Separacije voze kamioni Trgošpeda, Kakanj Prometa i drugih privatnih firmi. Jalovina se vozi u Brežane gdje se štiti most, te u Zgošću gdje se štiti put.

U ranim jutranjim satima vodostaj rijeka u blagom je padu .
Noviji Stariji